تامین آب در ساختمان، زمینهای کشاورزی، سیستمهای آتشنشانی و موارد مشابه همواره یک امر مهم در جوامع به شمار میآید. اما با توجه به توسعه جوامع و افزایش مصرف انرژی، توجه بیشتر به صرفهجویی در مصرف آب گردیده است.
صرفهجویی در مصرف انرژی با استفاده از کنترل سرعت پمپ
انرژی مصرفی یک پمپ بستگی به سرعت دورانی آن دارد. پمپها در سرعت نامی خود بیشترین انرژی را مصرف میکنند. معمولا پمپها برای شرایط دبی ماکزیمم انتخاب میشوند ولی باید توجه داشت که همیشه دبی حداکثر نیاز نیست و با توجه به نیاز مصرف میتوان سرعت پمپ را تغییر داد. با استفاده از کنترلکنندههای دور موتور و کاهش حدودا 15 درصدی دور موتور، میتوان به میزان 40 درصد در مصرف انرژی پمپ صرفهجویی کرد. از نظر تئوری نیز کاهش دور پمپ تاثیر زیادی در انرژی مصرفی آن دارد.
همانطور که در شکلهای زیر مشاهده میکنید برای دستیابی به دبی مورد نظر از دو روش کنترل دبی با استفاده از شیر و کنترل با استفاده از درایو استفاده شده است. در روش کنترل دبی با شیر میزان توان مصرفی 0.875 وات (کاهش 12.5 درصدی مصرف انرژی) و در کنترل دبی با درایو، توان مصرفی 0.42 وات (با کاهش 58 درصدی مصرف انرژی) میباشد.
همانطور که در منحنی بالا مشاهده کردید، تغییر دور پمپ برای کنترل دبی با درایو در صرفهجویی انرژی موثر میباشد.
صرفهجویی در مصرف انرژی با افزایش ضریب توان توسط اینورتر
کنترلکنندههای دور موتور توان راکتیو ناچیزی از شبکه میکشند و ضریب توان سیستم را افزایش داده و نزدیک به یک میکنند. بنابراین هزینههای ناشی از مصرف توان راکتیو توسط پمپ کاهش یافته و باعث صرفهجویی در مصرف انرژی خواهد شد.
صرفهجویی در مصرف انرژی با استفاده از پتانسیل ارتفاع زیاد آب بالای پمپ و کاهش دور موتور:
در چاههای آب که از پمپهای شناور استفاده میگردد، بیشتر مواقع پمپها در سرعت نامی خود کار میکنند و نیازی به تغییر دور پمپ نمیباشد. زیرا این پمپها معمولا آب را به یک مخزن ذخیره پمپاژ کرده و هر زمان مخزن پر شود، پمپ متوقف خواهد شد که حتی در این موارد نیز میتوان سرعت پمپ را متناسب با مصرف، کاهش داد و در انرژی صرفهجویی کرد. معمولا پمپها در پایینترین قسمت چاه نصب شده و در انتخاب ارتفاع تنظیمی، ارتفاع کل چاه را نیز در نظر میگیرند. باید توجه داشت که معمولا ارتفاع آب بالای پمپ زیاد است و در مواردی تا 70 متر روی پمپ آب وجود دارد. از آنجا که ارتفاع پمپ برابر با اختلاف ارتفاع آب خروجی و ورودی است، بنابراین می توان با کاهش دور پمپ و با در نظر گرفتن ارتفاع آب بالای پمپ، همان سطح آب را در خروجی تنظیم کرد و از این راه در مصرف انرژی نیز صرفهجویی کرد.