صنعت چوب
چوب یکی از قدیمیترین و ابتداییترین مصالح ساختمانی موجود در طبیعت است که بشر در طول تاریخ از آن بهره برده است و تنها مصالح ساختمانی است که از منابع قابل تجدید بهدست میآید و از مواد خوبی برای مناطق زلزله خیز میباشد. استفاده از چوب در امور ساختمانی و معماری در دوره هخامنشیان به طور فوقالعادهای ترقی کرد. در دوره ساسانیان از چوب برای قابسازی طاق و گنبدها استفاده میکردند.
چوب یکی از مصالحی است که در صورت وجود مدیریت صحیح هیچوقت تمام نمیشود. از جمله موادي است كه هميشه با ارزش تلقي شده و از آن در طول قرون براي مصارف و مقاصد گوناگون استفاده ميشود. انسان اوليه طرز شكل دادن به چوب را براي تهيه وسايل مفيد و به كمك ابزارهاي سنگي فرا گرفت و بعد ها توانست از ابزارهاي فلزي بهره گرفته و به كمك آنها محصولات چوبي بهتري را توليد نمايد. امروزه براي توليد مصنوعات چوبي در حجم زياد از ماشينهاي مختلفي استفاده ميشود و براي كار با اين ماشينها، همانند هر ماشين ديگري به صنعتگران ماهر نیاز است. در دهه هاي اخير بعضي از كاربردهاي سنتي چوب منسوخ شده و از مواد مصالح جديدي به جاي آن استفاده شده است.
کاربردهای مهم چوب:
- استفاده از چوب در ساخت مصنوعات چوبی
- استفاده از چوب برای اعضای باربر
- برای نماسازی و تزئین
- برای کارهای کمکی در ساخت و ساز، مانند قالب سازی، چوب بست و…
- استفاده از چوب در صنایع کشتی سازی، هواپیماسازی، کاغذ سازی، ابریشم و چرم مصنوعی، ساخت ابزار موسیقی و غیره
دستگاه های مورد استفاده در صنعت چوب که عمدتا برای تولید صنایع چوبی و محصول نهایی استفاده میشود به شرح زیر می باشد. دراین مطلب سعی شده توضیح اجمالی از نحوه کار اینگونه دستگاهها داده شود و همچنین استفاده از اینورترها و اتوماسیون صنعتی در بهبود عملکرد و لزوم استفاده از اینورترها برای کنترل دستگاههای صنعت چوب ارائه داده شود.
مراحل خط تولید ( مبلمان به عنوان نمونهای از سازههای چوبی در صنعت ) و دستگاههای مورد استفاده: اول چوبهایی که برای تولید مبل یا دیگر صنایع مورد استفاده قرار میگیرد را از جنگل جمع آوری و در مرحله اول به وسیله دستگاه برش CNC به صورت تخته در میآورند و با توجه به اولویت برش قطعات چوب برش خورده به سوله خشککن کارخانه انتقال داده شده و به مدت حداقل 2 سال نگهداری میکنند.
در این مرحله به کمک دستگاه رطوبت سنج در چند دوره رطوبت تخته های برش خورده را چک میکنند. همچنین چندین مرحله قطعات را جابه جا میکنند تا در معرض هوای خشک قرار گیرد و بعد از آن وارد پروسه و چرخه تولید میشود. حال اگر این چوب را بخواهند محصول نهایی خود را به صورت مبلمان وارد بازار کنند مراحل زیر را با دستگاههای صنعتی طی خواهد کرد. محصول اولیه (تخته های چوب) ابتدا در سالن برش به وسیله دستگاههای برش بر اساس نوع تولید برش خورده و با توجه به الگوهایی که برای قطعات چوب طراحی میشود توسط دستگاه های CNC به الگوهایی که بر روی قطعات طراحی میشود به قطعات اول محصول تبدیل می شود و بعد از آن در سالنهای پرداخت و ابزار زنی با توجه به نوع محصول فرم گیری شده و درنهایت به شکل نهایی میرسند.
در سالن بخار به وسیله دستگاه بخار کلیه قطعات و اتصالات به هم وصل میشوند، در مرحله بعد به وسیله دستگاه های مونتاژ قطعات چوب متصل شده و بعد از آن قطعات مونتاژ شده به سالن رنگ کاری انتقال داده شده و رنگ کاری می شود. قبل از رنگ کاری با استفاده از لیسه کاری و سنبادههای مختلف به صورت صیقلی و نرم و صاف درآمده و آماده رنگ اولیه میشود. درآخر قطعات رنگ شده به قسمت دستگاههای جلاکاری میروند.
استفاده از اینورتر در صنعت چوب:
استفاده اینورتر در این گونه صنایع برای دستگاهها از سالیان گذشته متداول بوده است. در گذشته از اینورترهایی با توان دو برابر موتور استفاده میگردید ولی اکنون با استفاده از چاپر و مقاومت که سبب تخلیه ولتاژ برگشتی میگردد، درایوی نزدیک به توان موتور استفاده میشود.
همچنین استفاده از اینورتر و تجهیزات جانبی اتوماسیون به عنوان ماشین مصرفی در این صنعت، سبب شکلدهی و پیکربندی یکسان مواد مورد استفاده در سازهها و محصولات چوبی و در نتیجه زیبایی در کار و در نتیجه بهبود کیفیت محصولات تولیدی میشود.
استفاده از اینورتر برای كنترل دور موتورها مزایای زیادی دارد كه مهمترین آنها عبارتند از:
- امکان کنترل جهت سریع و آسان موتور
- کاهش مصرف انرژی و هزینه برق
- راه اندازی ایمن که به موتور آسیب نرسد چون معمولا موتورها در حالت عادی جریان راه اندازی بالایی احتیاج دارند.
- مدهای کنترلی متنوع برای حفاظت از موتور در برابر اضافه جریان یا تغییرات ولتاژ
- تنظیم کنترل سرعت با دقت بالا برای موتور با استفاده از پارامترهای مختلف راه اندازی