مقالات دیگر

راهنمای مطالعه

صنعت سنگبری

صنعت سنگبری به علت استفاده گسترده و کاربردهای فراوان از جمله صنعت ساختمان و کارهای تزئینی از اهمیت بالایی برخوردار بوده است به همین علت وجود معادن سنگ دارای اهمیت بالایی می‌باشد. کشورما رد این زمینه بسیار غنی ودارای معادن متعدد و گسترده می‌باشد.

 

صنعت سنگبری

 

این صنعت می‌تواند یکی از منابع در آمد مهم برای کشور باشد و به همین دلیل اهمیت اقتصادی معادن سنگ های تزئینی برای کشور ما بسیار زیاد می‌باشد. در آمد حاصل از صادرات سنگ قابل رقابت با نفت می‌باشد در همین راستا هرچه تکنولوژی استخراج و فراوری معادن سنگ و کارخانه های آن بیشتر شود، امتیاز آن ها برای صادرات بالاتر می‌رود.

تولیدکنندگان برتری که در این صنعت نیز سابقه درخشانی دارند عبارتند از:

  1. شرکت آوانداد
  2. صنایع سنگ ایران مهر
  3. شرکت رنگین پروفیل کویر
  4. شرکت صلصال سنگ صفاهان

تاریخچه صنعت سنگبری

استفاده از سنگ ها در نمای ساختمان‌ها و معبدها، از گذشته در ایران و جهان متداول بوده است. یکی از مهم ترین نمونه های آن سنت هفت هزارساله سنگ‌کاری در ایران می‌باشد. همچنین در حدود 540 سال پیش به دستور داریوش اول و خشایار شاه دوم کاخ تخت جمشید ساخته شد. این کاخ بر روی پایه ای از تخته سنگ‌های بزرگ به بلندی نزدیک به ۲۰ متر بنا شد و مساحت پشت بام آن نزدیک به 13 هکتار است.

 

مراحل خط تولید در صنعت سنگبری

سنگ‌های گرانیتی برش خورده و تغییر یافته حاصل دو عمل اصلی بر روی سنگ‌های عظیم هستند که از معادن برداشت می‌شوند. این دو عمل اصلی عبارتند از:

 

  • برش سنگ‌های عظیم در سایزهای کوچکتر
  • صاف و صیقلی‌کردن و قطعه قطعه کردن سنگ‌های استخراج شده

 

این سنگ‌ها از لحاظ طرح و سایز، تنوع گوناگونی دارند. معمولا ضخامت برش این محصولات در حدود 2 سانتیمتر می‌باشد، که طول و عرض سنگ‌های بدست آمده با توجه به درخواست هر شخص و صنعت که مورد استفاده دارد کاملاً متفاوت است.

 

در کارخانه‌های سنگبری از سنگ‌های کوپ و قواره، محصولات مختلفی تهیه می‌شود.

یک کارخانه سنگبری برای برش قواره به ورق‌هایی با ضخامت مختلف، برش ورقه‌ها به اشکال هندسی دلخواه و ابعاد سفارش شده، بهبود کیفیت سنگ، ساب و صیقل و پرداخت نهایی قسمت‌های مختلفی ممکن است داشته باشد. که در زیر به هر یک از این مراحل پرداخته خواهد شد.

 

تاریخه صنعت سنگبری

 

پیشنهاد خواندنی: صنعت کاشی و سرامیک

برش بلوک سنگ

در این صنعت در ابتدا سنگ های استخراج شده به صورت قواره با بلوک در آمده و به سنگبری ها منتقل می‌شوند. اگر سنگ‌ ها بی قواره باشند اولین ماشین خط تولید دستگاهی برای قواره ساختن سنگ‌ها است که معمولا از دستگاه های برش مانند سیم الماسه و فولادی استفاده می‌کنند. با استفاده از این دستگاه سنگ های بد قواره، قواره دار می‌شوند تا استفاده از آن ها راحت تر باشد.

برش با استفاده از اره

یکی از رایج ترین روش ها برای برش سنگ، استفاده از اره است. در کارخانه ها معمولا از اره های سنگبری استفاده می‌شود به این صورت که بلوک های سنگی با استفاده از اره های الماسی با تیغه های موازی، برش می‌خورند. اره‌های الماسی به دو دسته سخت بر و نرم بر تقسیم می‌شوند که دارای تیغه های مختلفی از 40 تا 80 تیغ و با قدرت های مختلفی هستند.

اره‌های سخت‌بر

به جای تیغه الماسه، سنگ را با استفاده از براده چدنی یا فولادی می‌برند. اره‌های سخت‌بر تا چند صد تیغه می‌توانند داشته باشند و بیشترین تعداد تیغه در آن‌ها که در دستگاه‌های مدرن است دارای 150 تیغه می‌باشد که می‌تواند سنگ‌هایی در ابعاد 3.5 در 2 را برش دهد.

اره‌های نرم‌بر

این اره‌ها بیشتر برای سنگ‌های آهکی مانند تراورتن و مرمریت و… استفاده می‌شوند. استفاده از این اره‌ها به شما این امکان را می دهد که ضایعات کمتری نسبت به سایر اره‌های صنعت سنگبری داشته باشید. همچنین دقت این اره‌ها نسبت به سایر نمونه‌ها بیشتر است.

معمولا اره‌های نرم‌بر به سه نوع زیر تقسیم‌بندی می‌شوند:

  • در نوع اول بلوک بر روی واگنی ثابت می‌باشد و واحد تیغه‌گیر پایین آورده می‌شود و سنگ برش داده می‌شود.
  • در نوع دوم تیغه ثابت است و سنگ به صورت عمودی به سمت بالا و پایین برده می‌شود.
  • نوع سوم به این صورت است که بلوک سنگ به صورت افقی به سمت تیغه ثابت حرکت می‌کند.

 

صنعت سنگبری و مزایای آن

 

نام سایر شرکت‌های تولیدی سنگ نما ساختمان نیز شامل:

  1. شرکت سنگ استوار
  2. سنگبری هفت سنگ
  3. شرکت آرمان سنگ سبلان و...

برش با استفاده از قله‌بر

از دستگاه قله‌بر در اندازه ها و ابعاد مختلفی استفاده می‌شود. در دستگاه قله‌بر از تیغه های دیسکی یا دایره ای شکل برای برش استفاده می‌شود که قطر این تیغه ها از 15 سانتی متر تا 3 متر متغیر است که روی آن ها سگمنت های الماسه قرار دارد.

استفاده از اینورتر در صنعت سنگبری

در این صنعت به دلیل نیاز به راه اندازی ایمن و کنترل دقیق و گشتاور بالا از اینورتر استفاده می‌شود. صنعت سنگبری دارای حساسیت بالا و نیاز به عملکرد سریع و آسان برای موتور دارد. بنابراین نیاز به استفاده از اینورتر در این صنعت کاملا مشهود است.

مزایای استفاده از اینورتر در صنعت سنگبری

  • امکان کنترل جهت کنترل سریع و آسان موتور
  • کاهش مصرف انرژی و هزینه برق
  • راه اندازی ایمن که به موتور آسیب نرسد، چون معمولا موتورها در حالت عادی جریان راه اندازی بالایی احتیاج دارند
  • مدهای کنترلی متنوع برای حفاظت از موتور در برابر اضافه جریان یا تغییرات ولتاژ
  • تنظیم کنترل سرعت با دقت بالا برای موتور، با استفاده از پارامترهای مختلف راه اندازی
  • امکان استفاده از برق 220 ولت برای راه‌اندازی موتور سه فاز
مقالات مرتبط

آخرین مطالب