مقالات دیگر

راهنمای مطالعه

3 دقیقه تا استفاده از مولتی متر

مولتی متر دستگاهی است که برای اندازه گیری پارامترهای الکتریکی مختلفی مانند ولتاژ، جریان، مقاومت، فرکانس، ظرفیت و دما  استفاده می شود. مولتی مترها انواع مختلفی دارند که از نظر عملکرد، دقت و قیمت با یکدیگر متفاوت هستند. در این مقاله به آموزش کار با مولتی متر دیجیتال می‌پردازیم.

3 دقیقه تا استفاده از مولتی متر

برای کسب اطلاعات بیشتر از نحوه عملکرد مولتی مترها نیز می‌توانید مقالات زیر را مطالعه کنید.

  1. ولتاژ
  2. فرکانس
  3. مقاومت
  4. جریان الکتریکی
  5. جریان مستقیم
  6. جریان متناوب

معرفی کلی مولتی متر دیجیتال

مولـتی متر دیجیتال دارای دو قسمت اصلی است:

  • پراب‌ها: پراب‌ها برای اتصال مولتـی متر به مدار مورد نظر استفاده می‌شوند.
  • بدنه: بدنه مولتی متـر شامل کلیدها، نمایشگر و ترمینال های ورودی است که در ادامه به بررسی بیشتر آنها می‌پردازیم.

کلیدهای مولتی متر

کلیدهای مولتـی متر برای انتخاب پارامتر مورد نظر برای اندازه گیری استفاده می شوند. انواع مختلفی از کلیدها در مولتی متـرها وجود دارد که از نظر عملکرد با یکدیگر متفاوت  هستند. در برخی از مـولتی مترها، کلید انتخاب پارامتر به صورت چرخشی است و در برخی دیگر به صورت فشاری است.

نمایشگر مولتی متر

نمایشگر مـولتی متر برای نمایش مقدار پارامتر اندازه گیری شده استفاده می شود. نمایشگرهای مـولتی متر معمولاً از نوع ال سی دی یا ال ای دی هستند.

ترمینال های ورودی مولتی متر

ترمینال های ورودی مـولتی متر برای اتصال پراب ها به دستگاه استفاده می شوند. معمولاً دو ترمینال برای اتصال پراب های قرمز و سیاه وجود دارد.

معرفی کامل مولتی متر دیجیتال

 

نحوه استفاده از مولتی متر

برای استفاده از مـولتی متر دیجیتال، ابتدا باید پارامتر مورد نظر برای اندازه گیری را انتخاب کنید. سپس، پراب ها را به ترمینال های ورودی مـولتی متر وصل کنید. در  نهایت، کلید روشن/خاموش را فشار دهید تا اندازه گیری انجام شود. این اندازه‌گیری‌ها شامل موارد زیر می‌شود.

  • اندازه گیری ولتاژ

برای اندازه گیری ولتاژ، پراب قرمز را به ترمینال ورودی +V وصل کنید و پراب سیاه را به ترمینال ورودی COM وصل کنید. سپس، کلید انتخاب پارامتر را روی ولتاژ قرار دهید.

برای اندازه گیری ولتاژ مستقیم (DC)، رنج مناسب را انتخاب کنید. برای اندازه گیری ولتاژ متناوب (AC)، رنج مناسب را انتخاب کنید.

  • اندازه گیری جریان

برای اندازه گیری جریان، پراب قرمز را به ترمینال ورودی mA یا A وصل کنید و پراب سیاه را به ترمینال ورودی COM وصل کنید. سپس، کلید انتخاب پارامتر را روی جریان قرار  دهید.

برای اندازه گیری جریان مستقیم (DC)، رنج مناسب را انتخاب کنید. برای اندازه گیری جریان متناوب (AC)، رنج مناسب را انتخاب کنید.

  • اندازه گیری مقاومت

برای اندازه گیری مقاومت، پراب قرمز را به ترمینال ورودی +V وصل کنید و پراب سیاه را به ترمینال ورودی Ω وصل کنید. سپس، کلید انتخاب پارامتر را روی مقاومت قرار دهید  و رنج مناسب را انتخاب کنید.

سایر کاربردهای مولتی متر

مـولتی متر علاوه بر اندازه گیری ولتاژ، جریان و مقاومت، کاربردهای دیگری نیز دارد. به عنوان مثال، می توان از آن برای تست دیود، تست ترانزیستور، تست خازن و  اندازه‌گیری فرکانس استفاده کرد.

نحوه کار با مولتی متر دیجیتال

 

از مولتی مترها برای تست قطعات الکتریکی زیر نیز استفاده می‌کنند.

  1. دیود
  2. خازن
  3. ترانزيستور

نکات ایمنی در هنگام استفاده از مولتی متر

  • قبل از استفاده از مولتی متـر، مطمئن شوید که دستگاه خاموش است.
  • هنگام اندازه گیری ولتاژ، پراب ها را به درستی به ترمینال های ورودی وصل کنید.
  • هنگام اندازه گیری جریان، پراب ها را به درستی به مدار مورد نظر وصل کنید.
  • از لمس کردن قسمت های فلزی مولتی متـر با دستان خیس خودداری کنید.
  • از مولتی متـر برای اندازه گیری ولتاژ یا جریان های بالا استفاده نکنید.

 

مولتـی متر دستگاهی ضروری برای هر کسی است که در زمینه برق و الکترونیک کار می کند. با یادگیری نحوه استفاده از مولتی متـر، می توانید به راحتی پارامترهای الکتریکی  مختلفی را اندازه گیری کنید و در عیب یابی مدارهای الکتریکی کمک کنید.

مقالات مرتبط

آخرین مطالب