جستجو کردن

مقالات دیگر

راهنمای مطالعه

صنعت فرش

هنر هر کشور ریشه در آداب و رسوم و سنت‌ های آن جامعه دارد. با گذر زمان دستخوش تغییرات می‌شود و به تکامل می‌رسد. اوج ذوق و قریحه ایرانیان را می‌توان در هنر قالی‌بافی و صنعت فرش دید. علاوه بر هنردوستی، وجود مواد اولیه و الیافی همچون پشم مرغوب و انواع گیاهان رنگ‌دار باعث رشد و تعالی این هنر شده است.

 

 

صنعت فرش

 

 

انسان‌های اولیه فرش را با پوست حیوانات و برگ درختان تهیه می‌کردند. از آن برای مصارف گوناگونی همچون پوششی برای زیر پای خود، پوشش مقبره‌ها و پوشش حیوانات استفاده می‌کرد. با گذر زمان و تلفیق هنر و تجربه صنعت فرش و نساجی تکامل یافت. امروزه قالی های دستبافت‌ هنرمندان، شکوه و عظمت را به اوج خود رسانده‌اند. بی‌شک قدمت پوشش و تاریخچه فرش به زمانی می‌رسد که انسان به فکر تامین آسایش و رفاه خود و در نتیجه توسعه صنعت فرش و نساجی افتاد.

 

مراحل خط تولید در صنعت فرش

برای تولید هر فرش ماشینی سه مرحله سپری می‌شود:

  1. ریسندگی
  2. بافندگی
  3. تکمیل فرش

در تولید فرش ماشینی ابتدا الیاف خام را رنگ کرده و به قسمت ریسندگی تحویل می‌دهند.در مرحله بعد الیاف رنگ شده به نخ‌ های هیت ست تبدیل شده و برای بافت به واحد بافندگی منتقل می‌شود. مهم‌ترین خاصیت نخ‌ های هیت ست کاهش پرزدهی فرش، پفکی شدن نخ و بالک بیشتر نام برد که باعث کاهش میزان نخ مصرفی و پوشش بهتر فرش می‌گردد که شباهت زیادی به فرش دستبافت دارد و شبه دستباف نامیده می‌‌شود.

در مرحله آخر پس از آهارزنی و شیرینگ و بسته‌بندی که در واحد تکمیل انجام می‌‌گیرد، فرش برای فروش به صورت مستقیم، از کارخانه به بازار ارسال می‌‌شود.

بیشتر بخوانید  صنعت ماشین آلات اداری

 

مرحله ریسندگی

در این قسمت نخ مورد نیاز برای بافت فرش ماشینی تهیه می‌گردد. در صنعت فرش ماشینی سه نوع نخ به نام‌های نخ تار از جنس پنبه و پلی استر، نخ پود از جنس جوت و نخ خاب یا ریشه که از جنس آکریلیک یا پلی پروپیلن یا پلی استر و در بعضی موارد ویسکوز بافته می‌شود، تولید می‌شود.

  • تار حدود 6 درصد مواد اولیه یک فرش خوب را تشکیل می‌دهد.
  • پود از جنس جوت که حدود 12 درصد از فرش ماشینی خوب را تشکیل می‌دهد.
  • خاب که حدود 82 درصد از حجم فرش را تشکیل می‌دهد.

 

مرحله بافندگی

یکی از صنایعی که در چند سال گذشته پیشرفت زیادی داشته صنعت تولید فرش ماشینی است به ‌حدی که تولید آن از مصرف کشور نیز بیشتر شده است. ماشین آلاتی که در این صنعت استفاده می‌گردد با توجه به پیشرفت تکنولوژی روز به روز بهینه‌تر شده‌اند.

دستگاه‌های مورد استفاده در صنعت فرش ماشینی

شرکت dewiele Van بلژیک و شرکت‌های Schonherr و Texima آلمان بزرگترین تولیدکنندگان دستگاه‌های صنعت فرش ماشینی جهان هستند که بیش از 70% بازار جهانی را در اختیار دارند. در حال حاضر مدل Hcpx2 وندویل از کیفیت بسیار بالایی برخوردار می‌باشد. در ایران نیز دستگاه‌های صنعت فرش ساخته می‌شود که مشغول کار می‌باشد. البته به جز دستگاه‌های بافت، دستگاه‌های نساجی تهیه نخ اکریلیک و تکمیل نیز در این صنعت می‌باشد.

 

 

صنعت فرش و مراحل آن

 

 

استفاده از اینورتر در صنعت فرش

استفاده از اینورتر در صنعت فرش از سالیان گذشته مرسوم بوده است. با توجه به اینکه بار این ماشین‌آلات ژنراتوری می‌باشد، در گذشته از اینورترهایی با توان دو برابر موتور استفاده می‌گردید. امروزه، با استفاده از چاپر و مقاومت، ولتاژ اضافی تخلیه شده و درایوی نزدیک به توان موتور استفاده می‌شود. درایوهای ژاپنی، Vacon، دلتا در گذشته و در حال حاضر انواع مختلف درایوها ‌در دستگاه‌ها مصرف می‌شود.

بیشتر بخوانید  صنعت هواپیماسازی

در مصارف خاص علاوه بر عمر درایو و نوسانات برق، آلودگی و دمای محیط، گرد و غبار علت اصلی خرابی درایوها می‌باشد. در صنعت فرش به دلیل نیاز به راه‌اندازی ایمن و اینکه این صنعت نیاز به کنترل دقیق و گشتاور با دقت بالا دارد. همچنین نیاز به عملکرد سریع و آسان برای موتور را دارد نیاز به استفاده از اینورتر کاملا به طور محسوس دیده می‌شود.

 

دستگاه‌های مورد استفاده در صنعت فرش

  • دستگاه‌های نساجی
  • فن
  • سیستم‌های جمع‌کننده و بازکننده و…

 

مزایای استفاده از اینورتر در صنعت فرش

  • امکان کنترل جهت سریع و آسان موتور.
  • کاهش مصرف انرژی و هزینه برق.
  • راه‌اندازی ایمن که به موتور آسیب نرسد. چون معمولا موتورها در حالت عادی جریان راه‌اندازی بالایی احتیاج دارند.
  • مدهای کنترلی متنوع برای حفاظت از موتور در برابر اضافه جریان یا تغییرات ولتاژ.
  • تنظیم کنترل سرعت با دقت بالا برای موتور با استفاده از پارامترهای مختلف راه‌اندازی.

 

مقالات مرتبط