در توضیح این که پروگرامر چیست باید گفت که آی سی ریزپردازنده در واقع مانند مغز کوچک یا به زبان دیگر کامپیوترهای کوچکی میباشند. پروگرمر دارای قسمتهای حافظه، پردازشگر، ورودی و خروجی میباشند. این میکرو کنترلرها قابل برنامهریزی شدن هم هستند. پروگرمر دستگاهی است با استفاده از کامپیوتر یا به تنهایی قابلیت انتقال دادن برنامه یا تغییر دادن تنظیمات یک قطعه الکترونیکی برنامه پذیر میباشد که در واقع این دستگاه برای برقرار کردن ارتباط بین قطعات الکترونیکی و نرم افزارهای برنامه نویسی کاربرد دارد.
در ادامه به بررسی بیشتر درباره نحوه عملکرد و… این دستگاه میپردازیم.
نحوه عملکرد پروگرمر
برنامههایی که توسط میکروکنترلر اجرا شوند بایستی به زبان ماشین یا همان 0 و 1 ها در بیایند. سپس در حافظه میکروکنترلر جای بگیرند. این برنامهها بسته به نوع میکروکنترلر (ریزپردازنده) که استفاده میکنیم میتواند در کامپایلرهای مختلفی نوشته شوند.
کامپایلر برنامه را پس از رفع عیب، کامپایل یا اصطلاحاً به زبان ماشین ترجمه مینماید. یک فایل از برنامه که به زبان ماشین یا همان صفر و یکها میباشد، به ما تحویل میدهد.
دستورات بایستی توسط نرم افزارهایی که وظیفه برنامهریزی کردن یا به اصطلاح programming را دارند، وارد حافظه میکروکنترلر شود.
به جز نرم افزار که وظیفه پروگرم کردن را دارد، نیاز به یک مدار الکترونیکی به عنوان سخت افزار نیز داریم.
این مدار برنامه نوشته شده را از کامپیوتری که در آن ذخیره شده به حافظه میکروکنترلر بارگذاری نماید.
این مدار الکترونیکی سخت افزار پروگرمر میباشد.
در هر میکروکنترلر بعضی از پایهها علاوه بر کارکردی که برایشان طراحی شده، به عنوان پایههای برنامهریزی میکروکنترلر نیز تعریف شدهاند.
این پایهها از طریق یکی از پورتهای کامپیوتر (پورت سریال یا موازی و یا USB) به کامپیوتر متصل میگردد.
برای اجرای نرم افزار پروگرمر، کدهای زبان ماشین یا همان دستورات ما که قرار است میکروکنترلر اجرا نماید و تبدیل به 0 و 1 شدهاند، وارد حافظه میکروکنترلر شده و از آنجا آماده اجرا توسط میکرو خواهند شد.
این عمل اصطلاحا توسط دستگاه پروگرمر صورت میگیرد.
پروگرمرها بسیار ساده و قابل ساخت در آزمایشگاه معمولی میباشند.
به دلیل استفاده زیاد و عدم ساخت دقیق و بادوام، ممکن است خوب کار نکرده و زود دچار نقص شود.
این مورد یکی از عیوب این گونه مدارهای سخت افزاری است.